Eero ja Maarit Haltia ovat retkeilleet kaikissa Suomen kansallis-puistoissa kuten Selkämeren kansallis-puiston Selkä-Sarven tornissa.

Tärkeintä avioliitossa on anteeksianto.

– Se voi olla vaikeaa, mutta ilman sitä liitto ei voi toimia. Avioliiton merkitys omassa elämässä on ollut niin suuri, ettei oikeastaan muuta vaihtoehtoa osaa enää ajatellakaan, sanovat hämeenlinnalaiset Eero, 51, ja Maarit Haltia, 52.

Lähes 30-vuotisen avioliittonsa aikana Haltiat ovat kokeneet ala- ja ylämäki, iloa ja surua, jännitystä ja lepoa.

– Perhe ja parisuhde ovat käytännössä koko elämä. Meillä kummallakin oli jo ennen tutustumistamme hyvin vahvana kutsumus lähetystyöhön. Olin päättänyt, että lähden yksin, jollei saman kutsumuksen omaava miestä osu kohdalle. Kun tapasimme Eeron kanssa, oli parisuhde ainoa oikea valinta, sanoo Maarit.

Jo vuoden avioliiton jälkeen parisuhde joutui koetukselle. Taustalla olivat puolisoiden erilaiset kotiolot.

– Minun lapsuudenkodissani viljeltiin valkoisia valheita, mikä tarkoitti sitä, että pyrimme selittämään asiat itsellemme parhain päin. Se oli monesti näyttelemistä.

– Parisuhteessa valkoiset valheet ovat turmiollinen tie, sanoo Eero.

– Meillä taas asiat setvittiin huutamalla ja riehumalla, minkä jälkeen ne painettiin villaisella.

– Mykkäkoulun opin varhain. Suutuin silmittömästä mitättömistäkin asioista. Avioero oli aika lähellä, muistelee Maarit.

Haltiat asuivat avioliittonsa alkuvuodet Nurmeksessa. Kummallekin kaupunki oli täysin outo, eikä ystäviä entuudestaan ollut.

– Nimenomaan mykkäkolu oli tehdä minut hulluksi. Kaiken lisäksi verbaalinen ulosantini on monin verroin hitaampaa kuin Maaritilla. En kertakaikkiaan saanut sanotuksi mitään, muistelee Eero.

Enkeli haki romusta

Haltiat saivat avun eläkkeellä olevalta vanhalta rovastilta ja hänen puolisoltaan.

– He pyysivät käymään ja juttelimme arkipäivän asioista. Pariskunta oli iäkäs, mutta mekin saatoimme nähdä heidän keskinäisen rakkautensa, joka paistoi jotenkin lävitse kaikessa heidän olemisessaan. He puhuivat siitä miten, avioliitossa tulee antaa anteeksi. Ne sanat upposivat. Heidän esimerkkinsä käänsi meidät etsimään anteeksiantavaa parisuhdetta.Tajusimme, että kumpikin saa olla juuri sellainen kuin on. Luottamus ja anteeksianto ovat hyvän avioliiton peruskiviä.

– Vanhoista lapsuudenkodin kaavoista ei ollut helppo oppia pois. Olin itse koulukiusattu ja tottunut pitämään asiat sisälläni. Asioiden paljastaminen edes puolisolle tuntui joskus aika vaikealta avioliitossakin, sanoo Eero.

Lue lisää Hyvä Elämä -lehden numerosta 2/2023!