Metsässä liikkuminen kehittää koordinaatiota ja sopii hyvin nivelten vahvistamiseen.

Elimistössä kytevä matala-asteinen, ns. hiljainen tulehdus voi vähitellen sairastuttaa kehoa ja aiheuttaa erilaisia oireita. 

– Nivelkipu ja väsymys ovat yleisimmät merkit, ja niiden takia usein myös hakeudutaan lääkäriin, kertoo elintarviketieteiden maisteri Katja Saarikoski. 

Hiljainen tulehdus voidaan todeta verikokeilla, erityisesti herkkä CRP:n avulla. Mitä lähempänä nollaa arvo on, sen parempi. 

– Toinen mitattava arvo on homokysteiini, joka on myrkyllinen, rikkipitoinen aminohappo, jota syntyy liharuokien valkuaisaineen hajoamistuotteena. Se aiheuttaa tulehdusta, Saarikoski kuvaa. 

Hän jatkaa, että tämä voi olla selitys sille, miksi monet reumaatikot voivat paremmin, kun eivät syö lihaa. 

Saarikoski kannustaa pohtimaan kehon matala-asteisen tulehduksen mahdollisuutta viimeistään siinä vaiheessa, jos kehon kivut alkavat häiritä normaalia arkea. 

– Silloin kannattaa aloittaa tulehduksen häätäminen, hän rohkaisee. 

D-vitamiinia reilusti

Jos elimistössä on tulehdustila päällä, on Saarikosken mukaan tärkeää huolehtia riittävästä D-vitamiinin saannista. 

– Tulehduksen poiston aikana otetaan D-vitamiinia kuurina jopa 250 µg/vrk kylmäpuristetussa oliiviöljyssä. Jos tulehdukseen päästään kohtuullisen nopeasti kiinni, kuukausi tällaista määrää voi riittää, mutta joskus tarvitaan pidempään, jos on esimerkiksi päässyt jo syntymään nivelrikko tai muita sairauksia, Saarikoski pohtii. 

Hän kannustaa mittauttamaan omat D-vitamiinitasot, jotta tietää, millaisia määriä D-vitamiinia itse tarvitsee. 

– 100 nmol/l pidetään sellaisena minimitasona, joka estää tulehduksen syntymistä. D-vitamiinin imeytyminen ei kuitenkaan ole yksioikoista, joten yksilöllisyyden takia omat tasot kannattaa selvittää, hän toteaa. 

Suomen leveysasteilla Saarikoski kannustaa silti ottamaan D-vitamiinia ympäri vuoden. 

Lue lisää Hyvä Elämä -lehden numerosta 7/2022!