– Olen ollut onnekas, Pirjo Keskitalo sanoo. Takana on kolme infarktia, joista viimeinen oli molemminpuolinen ja massiivinen. Nyt Pirjo on hyväkuntoinen ja hyvinvoiva. Hän harrastaa liikuntaa aktiivisesti ja kävelee pitkiä matkoja.

Oma asenne, periksiantamattomuus ja sitkeä harjoittelu vaikka hammasta purren ovat ne keinot, joilla karkkilalainen eläkkeellä oleva talouspäällikkö Pirjo Keskitalo, 73, on selviytynyt kolmesta aivoinfarktista niin, ettei sairaudesta ole jäänyt juuri mitään haittaa hyvään elämään.

– Eipä ole enää juuri muuta kiusaa kuin se, että en pääse mustikkaan, Pirjo nauraa.

– Yritin vielä viime syksynä, mutta ei siitä oikein mitään tullut, kun piti toisella kädellä pitää puusta kiinni ja toisella yrittää poimia.

Muualla kuin metsässä Pirjo kyllä kävelee – ja paljon – vaikka viimeisen, pikkuaivoihin tulleen massiivisen molemminpuolisen infarktin jälkeen Pirjon piti opetella kävely uudelleen. Nykyisin hänelle kertyy lenkeistä ja kauppareissuista peräti 3000 kilometriä vuodessa.

Vuonna 1991 Pirjo oli 42-vuotias aktiivinen liikkuja, joka ulkoili paljon, harrasti monia liikuntalajeja ja söi terveellisesti.

– Ylipainoinenkaan en ole koskaan ollut, vaan pikemminkin alipainoinen, ja verenpaineeni on ollut aina matala.

Mutta niin vain kävi, että eräänä maanantaiaamuna, kun Pirjo nousi sängystä mennäkseen keittämään kahvia, jotakin outoa tapahtui.

Puhe puuroutui ja kehon vasen puoli oli voimaton. Päätä särki ja sitten meni taju.

Paikallisessa terveyskeskuksessa hän oli taas tajuissaan, ja siellä diagnoosiksi annettiin – migreeni.

– Käskettiin vain mennä kotiin, Pirjo muistelee yli 30 vuoden takaista aamua.

Migreenistä Pirjo oli kärsinyt 15-vuotiaasta saakka, mutta se olikin hänen siihenastisen elämänsä ainoa sairaus. Migreeninsä oireet oireet hän kyllä tunsi hyvin.

– Tiesin, että tämä on jotain muuta, mutta menin kiltisti kotiin. Ja sitten seuraavana päivänä takaisin terveyskeskukseen, kun oireet eivät hävinneet.

Terveyskeskuksesta annettiin taas samat ohjeet: kotiin. Edes sairaslomaa ei kirjoitettu.

– Nythän se tuntuu aika uskomattomalta, kun oireeni olivat suorastaan kuin oppikirjaesimerkki aivoinfarktista.

Keskiviikkona Pirjolla oli muiden oireiden lisäksi vaikeuksia tunnistaa ääniä.

– Kuulin puheen, mutta en tiennyt, kuka läheisistäni puhuu.

Lue lisää Hyvä Elämä -lehden numerosta 6/2022!

M58B5874

Pirjo Keskitalo on toipunut kolmesta aivoinfarktista uskomattoman hyvin, vaikka joutui opettelemaan kävelemisenkin uudelleen. Hän harrastaa aktiivisesti liikuntaa.