Suomalaisen miehen terveys huolestuttaa erästä suomalaista miestä, Tohtori Kiminkisenä ja maalaislääkärinä tunnettua lääkäri Tapani Kiminkistä.

Hän on paitsi hoitanut lukemattoman määrän potilaita, myös kirjoittanut ja luennoinut miesten vaivoista, jotta viesti menisi perille. Ja jatkaa edelleen, huolimatta siitä, että on jo itsekin eläkeiässä.

Moni mies kun ei vain lähde lääkäriin ennen kuin on pää kainalossa.

– Varttuneemman miehen olisi hyvä käydä lääkärin pakeilla vuoden, kahden välein, vaikka tuntisi itsensä täysin terveeksi, Kiminkinen sanoo.

– Onneksi ne tulevat sitten ajokortin takia. Kun lääkäri edes silloin saa miehen kiinni, kannattaa tutkia paljon muutakin kuin ajokyky. Pitää kuunnella sydän, mitata verenpaine, verensokeri, hemoglobiini ja rasva-arvot, kurkistaa eturauhanen.

Mahdollisten vaivojen lista on pitkä: sepelvaltimotauti, verenpaine, eturauhasongelmat, erektiohäiriö. Vanhuudessa häämöttää myös gerastenia – vanhuuden raihnaisuus, joka eliniän yhä noustessa koituu yhä useamman kohtaloksi ja johtaa moniin ankeisiin vuosiin hoivakodissa. Parasta olisi, jos ehkäisisi varttuneen iän vaivoja jo nuorempana, viimeistään keski-iässä.

– Riittävä liikunta, terveellinen ravinto, hyvä uni. Ja henkisiä harrastuksia, jotka pitävät mielen virkeänä, Kiminkinen luettelee.

Olisi myös hyvä syntyä sukuun, jossa ei ole valtimonkovettumatautia, verenpainetta tai kakkostyypin diabetesta.

Mutta niinhän elämä ei mene. Geeniperimäänsä ei voi vaikuttaa, mutta elintapoihinsa voi. Keski-ikäisen elämäntavoilla on vahva yhteys sairastuvuuteen seniori-iässä.

Erektiohäiriöön hyvät lääkkeet

– On surullista, etteivät miehet puhu erektiohäiriöstään, kun siihen on saatavissa hyvää apua, eikä tarvitsisi turhaan kärsiä, Kiminkinen sanoo.

Nuoremmat ikäluokat ovat jo rohkeampia, mutta vanhempi ikäluokka ei hevin ota henkilökohtaisimpia asioitaan puheeksi.

– Kun ajatellaan pitkää parisuhdetta, niin ymmärtää hyvin, että voi olla vaikea saada kipinä säilymään. Käy herkästi niin, että kun nainen viipyy, miehen erektio ei pysy koko yhdynnän ajan. Ja kun näin alkaa käydä, siitä syntyy miehelle hirveitä paineita, eikä sitten onnistuta seuraavallakaan kerralla. Kierre on valmis.

– Kuitenkin meillä on Viagra ja sen sukulaislääkkeet, jotka ovat erittäin hyviä. Kaikki nykyisin markkinoilla olevat lääkkeet ovat erittäin tehokkaita, niissä vain on vaikutusaika erilainen.

Lue lisää Hyvä Elämä -lehden numerosta 7/2022!

kiminkinen

Maalaislääkärinä ja Tohtori Kiminkisenä tunnettu Tapani Kiminkinen patistaa suomalaista varttunutta miestä lääkärintarkastukseen vuoden-kahden välein, vaikkei vaivojakaan olisi. Kuvat: AlfaTV ja Tapani Kiminkisen arkisto