Aarikan tarina alkoi napeista. Oli vuosi 1954 ja Kaija Aarikka opiskeli viimeistä vuotta tekstiilitaidetta Taideteollisessa oppilaitoksessa. Hän oli tehnyt itselleen jakkupuvun, mutta siihen sopivia nappeja ei löytynyt mistään. Niinpä Kaija päätti tehdä ne itse jakarandapuun palasesta, jonka oli osunut hänen silmiinsä Ruoholahden lautatarhassa Helsingissä.

Se oli ensi askel Aarikka Oy:n synnylle, Kaija Aarikan ja hänen miehensä Erkki Ruokosen perustamalle yritykselle. Erkki Ruokonen opiskeli Ateneumin iltalinjalla metallitöitä. Ruokonen ehdotti vaimolleen yrityksen perustamista suosiota saaneiden nappien valmistamiseksi. Näin sai alkunsa nappien, puukorujen ja muiden pienten puuesineiden ympärille rakentunut Aarikka Oy, jonka valmistusmenetelmien kehittämisessä Ruokosella oli merkittävä rooli.

Alkuvuosina nappien ohella puusta tehtiin koruja ja koriste-esineitä. Koruissa käytettiin myös metallia. Etenkin 80-90-luvuilla Aarikalla oli laaja valikoima hopeakoruja.

– Nuoruudestani lähtien Aarikka on merkinnyt minulle henkilökohtaisesti hopeaa korujen muodossa. Jollekin toiselle ehkä puukoruja tai tonttuja, sanoo Aarikka Oy:n nykyinen toimitusjohtaja Riia Sandström, 55.

Perheyritys Martinex osti koko Aarikka Oy:n osakekannan yhtiön silloisilta omistajilta, perustaja Kaija Aarikan tyttäriltä 2017. Riia Sandströmin lisäksi Martinexin omistajiin kuuluvat hänen isänsä ja sisarensa.

– Luotsaan toimitusjohtajana molempia yrityksiämme. Ne toimivat samalla kentällä ja synergiaa syntyy logistiikassa ja tuotannossa, mutta myös henkilöstön osalta, Sandström kertoo.

Ripaus luksusta

Alkuvuosinaan Aarikka toimi Helsingissä. Ensimmäiset muualla sijaitsevat myymälät avattiin Turkuun ja Poriin 1970-luvulla. Sandströmin perhe asui tuolloin ja asuu edelleen Turun seudulla.

– Myymälän myötä Turkuun syntyi vahva Aarikka-kulttuuri. Muistan, että joka kerta kaupungilla käydessämme kävimme myös Aarikan liikkeessä katsomassa lahjoja ja erityisesti ihailemassa koruosastoa, Sandström muistelee.

– Nuorena tyttönä olen käyttänyt Aarikan ihania Yllätys-nimisiä sormuksia, joissa oli yksi helmi. Sormus oli siihen aikaan suhteellisen edullinen, mutta se toi silti tunteen luksuksesta.

Aarikan siirrettyä Martinexin omistukseen tytäryhtiön toiminnot siirrettiin 2019 Helsingin Vallilasta Raisioon Varsinais-Suomeen. Siellä sijaitsi jo emoyhtiön pelitehdas, jossa tehdään muun muassa monien tuntemaa Afrikan tähti -peliä.

– Vallilan tilat olivat käymässä pieniksi tulevaisuutta ajatellen ja meidän piti päättää, jäämmekö Helsingin alueelle vai minne menemme.

Konsernin näkökulmasta helpoin ratkaisu oli keskittää toiminta yhdelle ja samalle alueelle. Aarikan tarpeita varten tiloja laajennettiin ja avattiin myös tehtaanmyymälä, Sandström kertoo.

– Tällä hetkellä meillä on kaksi toisiaan tukevaa, mutta silti erilaista tuotantolaitosta. Toisessa tuotteet tehdään pahvista ja paperista, toisessa käytetään puuta ja metalleja. Tuotteiden kokoonpaneminen on kuitenkin molemmissa samantapaista.

Nykyään Aarikalla on kaksi omaa myymälää, tehtaanmyymälä Raisiossa ja Aarikka-shoppi, Pohjois-Esplanadilla Helsingissä, on ollut jo vuodesta 1978. Muut laajasta myymäläverkostosta suljettiin 90-luvun lamavuosina.

– Suurin osa tuotteista myydään edelleen kivijalkakauppojen, esimerkiksi Sokos-tavaratalojen ja muiden vastaavien liikkeiden kautta. Toinen tärkeä myyntikanava on verkkokauppa, joka kattaa verkkokaupan myös ulkomaille eli on meidän vientiämme, Sandström kertoo.

Lue lisää Hyvä Elämä -lehden numerosta 5/2023!

HE2

Kaija Aarikka kuvattuna Aarikan eteishallissa puupallo-verhon edessä 1990-luvulla. Aarikka sai Pro Finlandia -mitalin vuonna 1994. ja kauppaneuvoksen arvon hän sai vuonna 1999. Hän kuoli elokuussa 2014. Kuva: Aarikka Oy