Lohjan Röylän kylässä asuva Markku Alén tiedetään avuliaaksi mieheksi.

 Kyläläiset ovat saaneet nauttia Markku Alénin, 76, avusta kymmeniä vuosia, erityisesti yksinäiset apua tarvitsevat ihmiset. Alèn on näppärä apu muun muassa nikkaroinnissa, maalauksessa, polttopuiden teossa ja erilaisissa järjestely-, purku- ja korjaustöissä. Auttaminen on Alénilla kodin perintöä, äitikin autteli aikoinaan naapureita, vaikka hänellä oli tekemistä pientilalla itselläänkin.

Puolen kilometrin päässä asuva naapuri, Birgit Bollstöm, ilmoitti Markku Alénin Ylen 1:n Puoli Seitsemän televisio-ohjelmaan Arjen Sankariksi ja hänet valittiin yli 200 ehdotuksesta mukaan viiden sankarin joukkoon. Alénin osuus esitettiin ohjelmassa 29.11.

Naapuri on otettu Markun avun pyyteettömyydestä.

– Olen Gittaa aina autellut, kun hän asuu omakotitalossa yksinään. Monta kertaa on pienikin apu tarpeen. Kun ruuvi on hukassa tai joku irti. Kävin myös polttamassa pihalta pois pari risukasaa ja purkamassa kasvihuoneen. Polttopuiden kanssa autoin myös hänen isäänsä.

TV-ohjelmassa Kylänikkariksi nimetty Markku pelkäsi, etteivät ”vaan ala häntä pidemmänkin matkan päästä apuun kysellä”.

– Ei sitä koskaan tiedä. Tutut kertoivat ohjelman esittämisen jälkeen, että minun puhelinnumerolleni oli kova kysyntä Facebookissa, jossa itse en ole.

Nykytekniikka ei olekaan Alénia varten. Tyttären ostama älykännykkä on ollut kolme vuotta paketissa. Puuhakkaan miehen kyydissä kestää paremmin pienempi simpukkamalli.

Alén ei juuri sisällä istuskele, kunhan vain ilmat ovat sopivat, on mies ulkotöissä. Joko konehommissa tai askartelee jotakin verstaassaan.

– Kyllä tällaisessa pienessä maapaikassa aina tekemistä riittää.

Pienestä pitäen nikkarointi on ollut miehelle mieleistä ajankulua, harrastus, kuten nykyään sanotaan.

– Kun olin pieni, ei juuri ollut työkaluja ja naulatkin piti ensin irrottaa ja suoristaa. Mutta aina teki mieli jotakin yrittää tehdä. Pikkupoikana muistan tehneeni ainakin mummolle jauhokauhan.

Markku Alén teki työelämänsä aikana monenlaista, hän oli pitkään työssä liikealalla: rautakaupassa, tavaratalossa, ajoi myymäläautoa ja toimi elintarvikeliikkeen myymälänhoitajana. Eräänä vuonna – siihen aikaan, kun autoista vielä jotakin ymmärsi – hän osti pikkuvikaisia henkilöautoja, laittoi kuntoon ja myi eteenpäin. Viimeiset reilut kaksi vuosikymmentä hän toimi yrittäjänä. Hän lopetti toiminimensä 71-vuotiaana. Terotusfirman jäljiltä hän edelleen aina silloin tällöin terottaa tuttujen työkaluja.

Lue lisää Hyvä Elämä -lehden numerosta 1/2023!

3alen

Arjen Sankari -paita on muistona Puoli seitsemän -ohjelman kuvauksista.