Heikki Hurstilla ja muulla porukalla on kiire. Hurstin Valinnassa Helsinginkadulla tekemisen meininki, sillä ruoka-avun hakijoita riittää.

Jono näkyy perjantaiaamuna Helsinginkadulla kauas. Vielä on tunti aikaa siihen, että Heikki Hursti avaa Hurstin Valinnan ovet ja ruokajako alkaa, mutta jono on jo pitkä.

 Täällä on tekemisen meininki. Juttu luistaa työn lomassa, hyvässä hengessä ja huumori mukana. Välillä joku kysäisee Heikki Hurstilta jotain, ja jatkaa sitten taas ruokatarvikkeiden esillelaittoa.

Lahja ja Veikko Hurstin Laupeudentyö ry:n työntekijöillä ja vapaaehtoisilla on kädet täynnä työtä, että kaikki saadaan valmiiksi kaksi kertaa viikossa tapahtuvaa ruokajakoa varten.

Jonottajat odottavat hyvässä järjestyksessä kadulla, osa heistä juttelee keskenään. Kukaan ei etuile, eikä häiriöitä ole.

Kaikki ovat tulleet hakemaan sitä, mitä puuttuu: ruokaa. Suomessa, Helsingissä vuonna 2023.

– Eläkkeellä oleva työläinen, esittäytyy Heikki Hursti, 68. Hänellä on hetki aikaa istahtaa kahvikupin ääressä, ennen kuin aloitetaan Hurstin Valinnan perjantainen ruokajako. Toinen jakopäivä on keskiviikko.

 Uutta porukkaa jonoissa

 On ollut aikoja, jolloin hyväosaiset ovat halunneet Helsinginkadun ruokajonon pois silmistä. Ehkä siten pois mielestäänkin.

Mutta Hurstin Valinta on pysynyt paikallaan ja jonot ovat saaneet jäädä. Hyvä niin. Jonkun on tätä työtä tehtävä.

– Jos yhteiskunta ei tee, tekeminen jää kolmannen sektorin huoleksi. Me teemme tätä niin kauan kuin pystymme ja saamme jaettavaa yrityksiltä, Heikki sanoo.

Kun Heikin isä Veikko Hursti aloitti toiminnan 60-luvulla, avun piirissä olivat alkoholistit ja muut yhteiskunnan rattailta pudonneet.

– Nyt on toisin. Viime vuosina on tullut ihan uutta porukkaa apua hakemaan. Jonossa on vähävaraisia työttömiä, vanhuksia, maahanmuuttajia, yksinhuoltajia, opiskelijoita, Heikki sanoo.

Elämä on tullut entistä useammille entistä vaikeammaksi.

Ovet avataan ja väkeä tulee sisään. Heikki Hursti asettuu yhden ruokalaatikon taakse, muut työntekijät muiden.

Laatikoissa on iso numerolappu, montako kappaletta kyseistä tuotetta annetaan yhdelle hakijalle. Pitkäaikainen toiminta on opettanut tekijöille, kuinka homma parhaiten sujuu. Myös hakijat tuntevat systeemin: jokainen ottaa omansa ja siirtyy eteenpäin, seuraavan laatikon luokse. Kassit täyttyvät.

Lue lisää Hyvä Elämä -lehden numerosta 1/2023!