– Maalausprosessi rauhoittaa, jos mielessä pyörii ikäviä asioita. Työ imaisee syvälle mukaansa, Merja Honkala kertoo. Kuva: Merja Honkala

Forssassa asuva Merja Honkala, 61, tekee maalauksia sekä inspiraationsa perusteella että asiakkaidensa tilauksesta. Tyyli ja aiheet vaihtelevat kunkin hetken tunnetilojen mukaisesti. Inspiraation siivin syntyvät sekä abstraktit että konkreettiset aiheet.

– Aiheitani ovat enkelit, eläimet, kukat ja maisemat. Yhteen aikaan innostuin asetelmista, jolloin maalauksissa saattoi esiintyä vaikkapa kuparipannu tai mylly, Honkala kertoo.

Tilaustöinä asiakkaat ovat maalauttaneet kirkkoja, koiria, kissoja, hevosia ja yksi jopa ompelukoneen ompelimoonsa.

Ympäröivä luonto tarjoaa inspiraatiota ja luovia ideoita.

– Inspiraatiota tuovat vuodenaikojen vaihtelut, niiden upeat värit, aamujen ja iltojen auringon kuulaamat maisemat sekä taivaan moninaiset sävyt, Honkala listaa. Hän on toiminut päätyökseen kuvataiteilijana 1990-luvulta lähtien.

– Pidin jo lapsena maalaamisesta, ja kiinnostus on säilynyt vahvasti läpi elämän.

Honkala sai ensimmäisen lapsensa 18-vuotiaana, jonka jälkeen hän alkoi tehdä maalaustaidetta ammattimaisesti. Hän kävi muutamia kursseja, muttei opiskellut alaa täyspäiväisesti missään.

– Aloitin öljyväreillä perinteisin aihein. Nykyisin maalaan eniten akryyliväreillä. Palettiveitselläkin voin luoda teoksen rosoisen runsain värikerroksin. Toisinaan teen hempeitä akvarelleja.

Honkalan mielestä parasta taiteen tekemisessä on, kun hän saa tehdä sitä, mitä rakastaa. Leipääntymisen hetkiä hän ei ole kokenut. Jos yksi työ ei jonain hetkenä etene, voi siirtyä hetkeksi toiseen.

– Minulla saattaa olla tekeillä kolmekin taulua yhtä aikaa. Tällä hetkellä keskeneräisistä maalauksista kaksi sisältää ihmishahmoja ja yksi on pionimaalaus.

Enkeleistä tanssijoihin

Enkelit ovat mieluinen aihe sekä tekijälle itselleen että hänen taiteensa vastaanottajille. Enkelitauluja ostetaan usein lahjaksi.

– Monilla isovanhemmilla on tapana lahjoittaa jokaiselle syntyneelle lapsenlapselleen suojelusenkelitaulu.

Tanssitauluja häneltä hankitaan lahjaksi tavallisimmin 50-60-vuotiaille pariskunnille, jotka harrastavat tanssia. Myös eläimet ovat taiteilijalle mieluisia aiheita.

– Eläimen hahmon luonnostelen useimmiten kuvasta, mutta käytän mielikuvitusta taustan maalaamiseen ja kuvan luonteen luomiseen.

Teknisellä tasolla maalaaminen alkaa ideasta. Työvälineinä ovat pensselit, palettiveitsi ja maalit.

– Maalaan kankaalle. Teen kuva-aiheelle ensin ääriviivat, sitten hahmotan sen maalausvälinein. Lopulta syntyvät taustat fiiliksen mukaan.

Henkisellä tasolla prosessi on eräällä tavalla tyhjentävä, ja aika kuluu flow-tilassa.

– Maalausprosessi rauhoittaa mieltäni silloinkin, kun mielessä pyörii ikäviä asioita. Työ imaisee syvälle mukaansa. Paneudun työhöni niin kokonaisvaltaisesti, ettei erityisille ajatuksille ole tilaa. Prosessi etenee inspiraation siivin. Aikakin tuntuu häviävän. Maalatessani en katso kelloa.

Monet Honkalan tauluista syntyvät kuva-aiheista, mutta abstraktit työt etenevät fiilispohjalta, intuition mukaan. Silloin prosessi lähtee käyntiin värit edellä. Taiteilija mainitsee omaksi lempivärikseen sinertävän lilan.

Lue lisää Hyvä Elämän numerosta 7/2023!