Inkoon Degerbyssä on kyläkauppa nimeltään Degerby Deli – tai eihän se oikeastaan ole vain kauppa, vaan kylän keskipiste ja kokoontumispaikka, jonne muusikko Kisu Jernström, 72, ja hänen puolisonsa Tiina Jernström ovat luoneet viihtyisän, kotoisan tunnelman.

Sinne voi piipahtaa ostoksille, vaihtaa kuulumisia, noutaa tilausperusteella toimivan Alkon tuotteita tai vaikkapa istahtaa kahville, oluelle tai pienen purtavan ääreen.

Ja iso asia on myös se, että siellä vietetään joka kesä Possujuhlat, joita Jernströmit ovat järjestäneet jo vuodesta 2006. Hyvän musiikin ja hyvän ruokatarjonnan ympärille rakentuva tapahtuma kerää tuhatkunta kävijää.

Kaupan yläkerrassa on Jernströmien koti.

Kisu on nyt eläkkeellä, mutta ei koe itseään eläkeläiseksi, eikä hän elämänsä rakkaista asioista aio iän myötä luopua. Musiikki ei ole vain työ tai harrastus, se on elämäntapa. Ja niin on kyläkauppakin.

– En ole halunnut antaa vakavien sairauksieni pysäyttää tekemistäni. Tämä on minun elämääni ja näin jatkan, Kisu sanoo.

Haimavika ja kaksi syöpää

Kisu on kärsinyt synnynnäisestä vajaasti toimivasta haimasta, mutta vaivan kanssa hän on aina selvinnyt. Haimaan on useissa leikkauksissa laitettu putkia, joilla tiehyet pysyvät auki ja haima toimii jollakin lailla.

Mutta muutama vuosi sitten alkoivat isommat terveysmurheet. Vuonna 2020 Kisulla diagnosoitiin alanielun syöpä. Siitä hän selviytyi sädehoidoilla ja sytostaateilla, ja ehti jo saada terveen paperit.

– Syöpähoidothan ovat aina aika rankkoja prosesseja. Mutta olin mielestäni jo aika hyvässä kunnossa.

– Sitten viime vuoden tammikuussa tunsin kuntoni huonoksi, eikä auttanut muu kuin mennä lääkäriin kertomaan, että en voi hyvin. Eikä Kisu todellakaan ollut kunnossa. Hemoglobiini oli 66 ja olo todella hutera.

– Saman tien tuli lähtö Meilahteen. Siellä todettiin sarkooma, ruokatorvessa hyvin harvinainen tukikudossyöpä, jollaista ei ole Suomessa aikaisemmin kenelläkään ollut. Lääkäritkään eivät tienneet, miten se käyttäytyy.

Verenmyrkytys oli viedä hengen

Leikkaus oli siis tarpeen, ja pikaisesti, mutta kaikki ei mennyt kuten oli tarkoitus.

Epiduraalipuudutus ei tahtonut onnistua, ja kun sitä yritettiin uudestaan, tuli verenmyrkytys.

– Sitä sitten paranneltiin sairaalassa kuukausi. Silloin oli hengenlähtö lähellä.

– Kasvainta saatiin pienemmäksi sädehoidolla, ja käsitykseni mukaan se ratkaisi asian.

Leikkaus tehtiin kesäkuussa 2023. Kisulle jouduttiin siinä yhteydessä tekemään kokonaan uusi ruokatorvi. Tämä sarkoomaleikkaus oli ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Ensimmäinen syöpä ei haitannut Kisun lauluääntä, mutta toisen jälkeen on laulamisessa joitakin ongelmia ollut.

Kisun sisukkuudesta kertoo paljon se, että leikkauksen jälkeen, jo seuraavassa kuussa, hän nousi Topmost -yhtyeen kanssa esiintymislavalle Possujuhlissa ja lauloi.

Nyt Kisu on keikkaillut enemmänkin, kun Topmost on viettänyt 60-vuotisjuhlakiertuetta. Kiertue jatkuu syksyyn saakka.

Lue lisää Hyvä Elämä -lehden numerosta 4/2024!

HE1

Kisu ja Tiina Jernström ovat pyörittäneet Degerby Deli -kyläkauppaa ja parikymmentä vuotta. Kesäaikaan ovi käy tiuhaan, kun paikalliset poikkeavat ostoksille tai kahville. Kahvilan seinille on koottu esille historiaa Kisun uran varrelta.