Tampereen teatterin ovella. Teatteri ja laulu olivat tuli Ismo Sajakorvelle tuttuja jo lapsuudesta saakka, ja sittemmin hän kirjoitti ja ohjasi lukuisia musiikkituotantoja. Kuva: Kari Kumpulampi

Hektisten työvuosien jälkeen Ismo Sajakorven, 78, elämä on nyt rauhallisempaa. Mutta vaikka eläkeikä on jo aikaa sitten ohitettu, Sajakorpi työskentelee ohjaajana ja käsikirjoittajana.

– Miksi en jatkaisi, koska virtaa riittää ja pää pelaa. Kirjoittaminen ja tarinoiden luominen on intohimo ja antaa suuren tyydytyksen. Kirjoittaminen selvittää ajatuksia, ja oma mieli toimii silloin kaikkein parhaiten, Sajakorpi sanoo.

Ismo Sajakorpi on tunnettu Kivikasvot-showsta, joka aikoinaan oli Suomen katsotuimpia TV-ohjelmia. Sajakorpi oli paitsi esiintyvä viihdetaiteilija, myös ohjelman käsikirjoittaja. Lisäksi hän toimi Kivikasvojen filmi- ja henkilöohjaajana.

Kivikasvojen tunnetuin kappale Tankeros Love, joka tunnetaan myös nimellä Made in Finland, on varmaan edelleen muistissa varttuneemmalla väellä. Siitä tuli vuoden 1975 suuri listahitti.

Myös vuonna 1980 alkaneet mainiot Ohukainen ja Paksukainen -imitaatiot ovat monelle tuttuja.

Armeijakavereista viihdekvartetti

Kivikasvojen alkuperäinen kokoonpano – Matti ”Fredi” Siitonen, Ilkka ”Hemming” Lähteenmäki, Georg ”Jori” Dolivo ja Ismo Sajakorpi – koostui neljästä armeijakaverista, jotka tapasivat aikanaan RUK:ssa.

Kaikki olivat harrastaneet musiikkia ja laulua jo ennen armeijaa. Heistä tuli paitsi työtovereita, myös elinikäisiä ystäviä.

Sajakorpi on taustaltaan pianisti, hän opiskeli Tampereen musiikkiopistossa musiikin teoriaa ja pianonsoittoa.

– Teimme sitten yhdessä armeijan juhlaan laulukvartettiesityksen, ja siitä kaikki alkoi.

Päätimme, että kun armeijan jälkeen tullaan Helsinkiin, ja jatketaan yhdessä.

Sajakorpi oli tamperelainen, mutta Helsinkiin hänkin tuli. Hän oli päässyt Ateneumiin opiskelemaan sisustusarkkitehtilinjalle, jonka hän sitten aloittikin.

Mutta Toivo Kärki oli toista mieltä. Joka kerta, kun Kärki tapasi Sajakorven, hän kehotti tätä siirtymään elokuvalinjalle.

– Kärki sanoi tietävänsä paremmin, koska on karjalaista tietäjäsukua... ja niin sitten vaihdoin linjaa ja valmistuin elokuvaohjaajaksi.

Armeijassa Frediä kutsuttiin Fred Flintstoneksi, ja niinpä porukka ajatteli esiintyä The Flintstonesina.

Toivo Kärki torppasi tämänkin.

– Kärki sanoi meille, että kuulkaas poijjaat, kun Suomessa ollaan, niin noita the-alkuisia nimiä on jo ihan tarpeeksi. Että jos te tuolla nimellä menette esiintymään tanssilavalle Pohjanmaalle, niin isot raavaat miehet tulee ja vie teidät riviin saunan taakse.

Sajakorpi ehdotti yksinkertaista ratkaisua: suomennetaan nimi. Kivikasvot oli syntynyt.

Lue lisää Hyvä Elämä -lehden numerosta 3/2023!