– Vuorovaikutus muiden kanssa on ihmiselle suuri voimavara, ja vertaistuki on monissa tilanteissa tärkeää, Raija Pelli sanoo. Kuva: Mari Ahola-Aalto

Nuorena Raija Pelli mietti, ryhtyisikö voimistelunopettajaksi vaiko kulttuuritoimittajaksi.

– Olen aina pitänyt kirjallisuudesta. Kotonani luettiin ja kirjoitettiinkin paljon. Kulttuuritoimittajan työ oli haaveena, koska ajattelin voivani siinä yhdistää kirjoittamisen ja kulttuurin. Urheilu puolestaan oli tärkeä harrastus, Raija kertoo.

Hän päätyi ensin Turkuun opiskelemaan kotimaista kirjallisuutta, mutta lähti sitten Tampereelle lukemaan tiedotusoppia.

Opintojen loppuvaiheessa Raija meni kesätöihin Yleisradioon Vaasaan. Paikka oli tuttu, koska hän oli jo teini-ikäisenä toiminut siellä nuorisoäänenä. Yleisradiosta aukesikin sijaisuus television puolella. Raija työskenteli joitakin vuosia viihdetoimittajana. Hän kuitenkin halusi kokeilla muutakin kuin viihdettä, vaikka viihtyikin työssään.

Idea lakon aikana

Vuonna 1988 oli toimittajalakko. Raija ja muutamat kollegat istuivat ”Studio O:ssa” eli ravintola Ohranjyvässä pohtimassa, minkälaista ohjelmatarjontaa televisiosta puuttuu.

– Oli kerrankin aikaa laittaa viisaat päät yhteen ja miettiä.

Huomattiin, että Suomessahan ei ole rikosohjelmaa – siihen aikaan rikoksia käsiteltiin lähinnä vain lehdistössä, ja sielläkin uutisina ilman syvempiä taustoituksia.

– Siinä sitten päätettiin, että kunhan lakko loppuu, lähdetään porukalla viemään ideaa rikosohjelmasta eteenpäin ja katsotaan, tuleeko siitä jotakin.

Tulihan siitä. Työryhmä sai luvan tehdä ohjelmapilotin, joka sai niin hyvät katsojaluvut, että tuli lupa toisellekin pilotille. Sen jälkeen asia oli selvä. Ohjelmaa ruvettiin tekemään tosissaan ja Raijasta tuli rikosjournalisti.

Raijalle on aina ollut tärkeää oikeudenmukaisuus, se, että hyvän pitää voittaa paha. Poliisi-TV oli mitä suurimmassa määrin työtä yhteiskunnan hyväksi.

– Nuo voivat kuulostaa naiiveilta lauseilta, mutta kyllä ne minulle ovat totta. Siihen perustuu koko meidän yhteiskuntaelämämme, että lakeja noudatetaan.

Paljon ohjelmalla saatiinkin aikaan.

– Saatiin kiinni rikollisia ihan laidasta laitaan, myöskin murhamiehiä ja -naisia.

– Meillä oli Poliisi-TV:ssä aivan loistava tiimi. Se haastavaa, mutta palkitsevaa työtä, ja saimme paljon kiitosta yleisöltä.

Lue lisää Hyvä Elämän numerosta 7/2022!