– Tietoisuutta kohottavan vaikutuksen lisäksi kundaliinijooga rauhoittaa tunne-elämää ja lievittää stressiä, Mariela Sarkima sanoo. Kuva: Mariela Sarkimon arkisto

Mariela Sarkiman voimavaroja ovat perhe, kundaliinijooga ja äänimaljahoidot

Mariela Sarkima on oppinut lempeää hyväksyntää ja sallivaa läsnäoloa sekä itseään että muita kohtaan. Oivallukset ovat juurruttaneet häntä omaan itseensä, mikä näkyy ja tuntuu myös vuorovaikutuksessa muihin ihmisiin.

– Aistillisuus, aistikkuus, kauneus, empaattisuus ja kosketus ovat merkityksellisiä teemoja elämässäni. Niitä toteutan sekä perhe-elämässäni että työssäni, hän kiteyttää.

Vihdissä, läntisellä Uudellamaalla asuva, 43-vuotias Mariela on sertifioitu kundaliinijoogaohjaaja, äänimaljarentouttaja ja palautumisvalmentaja. Alkuperäiseltä ammatiltaan hän on meikkaaja-kampaaja, mutta myöhemmin hän on laajentanut toimenkuvaansa hyvinvoinnin saralla.

– Olen työurani aikana ollut eräänlainen kauneusasianainen. Tein aikoinaan kampaajana liiketyötä monessakin helsinkiläisessä salongissa. Urani alkuvaiheessa, 2001, hakeuduin Espanjaan oppimaan kieltä ja saamaan lisää kauneusalan työkokemusta. Toimin Barcelonassa kampaamossa vuoden ajan.

Lontoossa käydyn lisäkoulutuksen jälkeen Mariela suuntasi töihin Karibian risteilyaluksen luksuskylpylään. Hän seilasi Karibialla puoli vuotta tehden asiakkaille erilaisia hemmotteluhoitoja. Työskentely kylpylässä vahvisti Marielan luonteessa ilmenevää hoitajuutta.

– Olen ollut aina kiinnostunut antamaan hemmotteluhoitoja. Holistista lähestymistapaa olen soveltanut kauneusajattelussakin. Jos asiakas on halunnut vaikkapa tietyn kampauksen, hyvin nopeasti kanssakäyminen on johtanut syvempään kohtaamiseen, hän kiteyttää.

 Kriisistä voimaani

 Kauneuden saralla Mariela teki oikeastaan kaiken, mitä voi tehdä – salongeissa, muotinäytöksissä, mainoskuvauksissa. Hänelle käänteen tekevät vuodet olivat 2012-2014.

– Hemmottelin toisia, mutten pitänyt huolta itsestäni, joten ennen pitkään paloin loppuun. En nukkunut riittävästi. Söin ja join, mitä sattuu. Kohtelin itseäni todella kaltoin. Ymmärsin, että nyt ei hyvä heilu, jollen tee elämälleni jotakin, hän muistelee.

Elämänmuutosta vauhdittivat tutus-tuminen äänimaljahoitoihin ja kundaliinijoogaan. Ensin hän kokeili äänimaljarentoutusta.

– Silloisessa stressitilassa pääsin äänimaljahoidon kautta pieneksi hetkeksi irti ahdistuksesta. Ymmärsin, että sisimmässäni on tilaa, ja minun olisi etsiydyttävä syvemmin sen äärelle. Sen jälkeen kävin tasaisin väliajoin äänimaljarentoutuksessa, hän kertoo.

Myöhemmin hänestä itsestä tuli äänimaljarentouttaja.

Mariela oli vuosia aiemmin lukenut Irene Hopkinsin kirjan Kundaliinijooga. Jooga alkoi kutsua häntä uudelleen.

– Tajusin megastressini keskellä, että tämä joogatyyli on kutsunut minua ennenkin, miksi en siis menisi kokeilemaan lajia. Siten päädyin Helsingin Aikuisopiston joogatunnille.

– Aluksi koin harjoituksen haasteelliseksi, koska en osannut oikein mitään. En mielestäni onnistunut esimerkiksi tulihengityksessä.

– Päätin turhautumisestani huolimatta jatkaa. Tunneilla käyminen alkoikin vaikuttaa nopeasti. Opin hengittämään ja olemaan läsnä. Joogasta tuli toinen voimavarani.

Intensiivinen harjoittelu johti lisäoppiin. Mariela ymmärsi, että myös ohjaaminen sopii hänen työhönsä, ja hän kävi joogaopettajakoulutuksen.

Lue lisää Hyvä Elämä -lehden numerosta 1/2023!