Tunnen suurta iloa, että edelleen tässä iässä pystyn ja jaksan kirjoittaa, hymyilee Espoossa asuva, 84-vuotias tietokirjailija Matti Lainema.

Kirjoittaminen ja lukeminen sujuvat hyvin, liikkuminen vähän hankalammin. Neuropatia hiljentää juoksua ja suunnistamista aktiivisesti harrastaneen miehen menoa. Lainema asuu vaimonsa kanssa kahdestaan. Lapsia pariskunnalla on yhteensä viisi, ja Laineman sanoin iso liuta lapsenlapsia. Hämeessä ja Varsinais-Suomessa työiässä asunut Lainema ”iloitsee”, että hän saa kertoa syntyneensä Kokemäellä, vaikka sotavuonna 1939 perheen Kokemäen reissu jäikin lyhyeksi.

– Voinpahan käyttää vanhaa sanontaa: Jos Porist oot, niin piru oot, mut jos Kokemäelt, ni koko perkele!

Vuonna 1996 Turun kauppakorkeakoulusta kauppatieteiden tohtoriksi väitellyt Lainema teki työuransa yritysjohtajana, muun muassa Serlachiuksen pehmopaperitehtaan johtajana ja Nestlé Suomen toimitusjohtajana. Yritysjohtajauransa jälkeen hän oli yksi vuonna 1982 aloittaneen, liikkeenjohdon strategiakonsultointiin erikoistuneen S.A.M.I. Oy:n perustajista. Sen johtotehtävissä ja toimitusjohtajana hän toimi neljätoista vuotta. Hänelle on monipuolinen ura myös hallitusammattilaisena.

Lainema on kirjoittanut tietokirjoja ja artikkeleita sekä pitänyt luentoja muun muassa markkinoinnista, monialayritysten johtamisesta, yksityisestä riskisijoittamisesta, hallituksen strategisesta roolista, mutta myös kokemuksistaan eräretkeilystä Alaskassa ja arktisista löytöretkistä.

Ajankohtainen Koillisväylä

Vuosina 1976-2006 Lainema teki seitsemän retkeä Alaskaan, ja kiinnostui siellä arktisista löytöretkistä ja niiden tekijöistä. Löytöretket sekä omat kokemukset arktisella alueella innostivat Laineman kirjoittamaan Juha Nurmisen kanssa vuonna 2001 julkaistun teoksen Ultima Thule – Pohjoiset löytöretket, joka on julkaistu myös ruotsiksi ja englanniksi.

Loppuvuonna 2023 ilmestyneessä Laineman Unohtumattomat arktiset löytöretket -kirjasarjan viimeisimmässä, järjestyksessään toisessa kirjassa, A.E. Nordenskiöld Koillisväylän valloittaja Tšuktšien maassa, (Exclusive Business Services Oy, 2023) Lainema kirjoittaa elävästi A.E. Nordenskiöldin ensimmäisenä maailmassa, vuosina 1878-1879 tekemästä matkasta läpi Koillisväylän. Kirjan ajankohtaisuutta lisää kiinnostus Koillisväylän meriväylää kohtaan sekä ilmastonmuutoksen että geopoliittisen tilanteen vuoksi.

Lähteinä Lainema käyttää muun muassa matkan taittaneen Vega-laivan kirvesmiehen päiväkirjaa ja Nordenskiöldin matkastaan kirjoittamaa kirjaa. Suomalaissyntyinen, Ruotsissa vaikuttanut geologi, tutkimusmatkailija, mineralogi ja naparetkeilijä Nordenskiöld (1832-1901) oli rohkea lähtiessään valloittamaan Koillisväylää, jota kukaan muu ei ollut pystynyt purjehtimaan edes puoleen väliin. Matka teki A.E. Nordenskiöldistä erään kaikkien aikojen kuuluisimman suomenruotsalaisen. Suomesta hän kuitenkin joutui opintojensa päättyessä vuonna 1857 muuttamaan Ruotsiin. Hän oli opiskelijoiden illanvietossa arvostellut Venäjää ja venäläistä hallintoa. Hänen poliittiset kannanottonsa veivät häneltä mahdollisuuden tehdä uraa Suomessa.

Lue lisää Hyvä Elämä -lehden numerosta 1/2024!

HE4

Matti Laineman mielestä kirjoittaminen ja monipuolinen lukeminen ovat parhaat tavat pitää yllä kirjoituskuntoa.