Kirjoittaminen on ollut Anneli Kivelän, 84, elämässä lapsesta asti. Suureen suosioon nousseen Katajamäki-sarjan kirjoittanut Kivelä muistelee, että vanhemmat ja opettajat innostivat häntä kirjoittamaan.

– Vanhemmat ostivat minulle kirjoituskoneen, kun olin lapsi. Jo silloin kirjoitin kertomuksia. Koulussa olin hyvä kirjoittaja, ja se huomattiin. Olin mukana juhlien näytelmissä ja lausumassa runoja.

Kivelä on kiitollinen vanhemmilleen, jotka kannustivat ja kehuivat.

Hänen muistelee, että hänen päästessään koulusta opettaja ennusti, että hänestä tulee kirjailija. Ylioppilaaksi valmistuessaan hän halusikin työhön, jossa saa kirjoittaa, ja lähti opiskelemaan lehdistö- ja tiedotusoppia sekä kirjallisuutta. Kivelä teki pitkän työuran, yli 30 vuotta, Kariston kustannustoimittajana.

– Silloin korjasin muiden tekstejä ja annoin ohjeita. Nykyisin nautin itse kirjoittamisesta.

Kivelä jäi eläkkeelle vuonna 1998. Kuusitoista Katajamäki-sarjan kirjaa sekä viisi Koirakaverit-kirjaa ovat syntyneet eläkevuosina.

Mummila inspiroi

Anneli Kivelän jäädessä eläkkeelle kustantaja ehdotti, että hän voisi omaksi ilokseen kirjoittaa kirjan.

– Ensin ajattelin, että ei. Sitten aloin pohtia, että mistä kirjoittaisin, jos kirjoittaisin.

Katajamäki-sarja on saanut inspiraationsa Kivelän omasta lapsuudesta ja vierailuista mummilassa, maalaiskylässä, jossa oli kyläkauppa, hautausmaa ja urheiluseuran talo.

– Ajattelin, että sinne voin sijoittaa monenlaisia tapahtumia ja ihmisiä. Tarkoitus oli kirjoittaa vain yksi kirja, mutta sen suosio yllätti.

Katajamäki-sarjan ihmiset ja tapahtumat tulevat Kivelän mukaan puhtaasti mielikuvituksesta.

– Ehkä Päivikki muistuttaa hieman mummuani. Muutoin henkilöt eivät ole olemassa olevia ihmisiä.

Kirjoittaessaan Kivelä näkee mielessään ihmiset ja heidän kokemuksensa. Yleensä tapahtumat ja punainen lanka hahmottuvat sitä mukaa kun hän kirjoittaa. Joskus tulee ideoita jo ennalta. Ne Kivelä merkitsee muistiin.

Kun Kivelä suunnitteli ensimmäistä Katajamäki-kirjaa, hän ajatteli, että haluaa tarjota lukijoille arkipäivän iloa. Kevyttä, lämminhenkistä luettavaa, jossa on mukana romantiikkaa, huumoria ja maalaismaisema.

– Minulle on tuottanut valtavaa iloa, miten suosittu sarja on, ja kun ihmiset ovat ottaneet yhteyttä ja kertoneet, mitä ovat kirjoilta saaneet.

Katajamäki-kirjat ovatkin yltäneet myyntitilastoissa hyville sijoituksille. Ne ovat myös kirjastoissa lainatuimpien kirjojen listoilla.

Lue lisää Hyvä Elämän numerosta 8/2023!

HE4

Anneli Kivelä on kirjoittanut suositun Katajamäki-sarjan eläkepäivinä. Kirjoittamisen lisäksi hän nauttii ikonimaalauksesta.