Maksa kiittää vähärasvaisesta ruokavaliosta
Maksan rasvoittumisen riski pienenee, kun ruokavalio on pääosin terveellinen.

Noin miljoona suomalaista kärsii jonkinasteisesta rasvamaksasta. Syynä on usein ylipaino ja liikkumattomuus sekä ruokavalio, joka ei tue maksan terveyttä.

– Lihominen ja liikakalorit ovat yleisin syy ei-alkoholiperäisen rasvamaksan syntyyn. Maksa on se, joka ensimmäisenä imaisee itseensä ruoan liian rasvan, sanoo ravitsemusterapeutti, filosofian tohtori Reijo Laatikainen.

Hän toimii ravitsemusterapeuttina Docrates Syöpäsairaalassa ja Lääkärikeskus Aavassa. Hän on lisäksi kirjoittanut ravintoasioista useita kirjoja.

Laatikainen korostaa sitä, että rasvamaksan ehkäisyssä ja jo syntyneen rasvamaksan hoidossa pätevät samat keinot kuin muunkin terveyden edistämisessä: terveellinen ja oikeanlainen ruokavalio, liikunta ja painon pitäminen normaalirajoissa ja liiallisen alkoholinkäytön vähentäminen.

– Hyvästä ruokavaliosta hyötyy koko keho. Maksan ohella kiittävät sydän ja aivotkin.

Laatikaisen mukaan ruokakeskusteluissa asiat nykyään usein kärjistyvät ja saavat jopa uskonnollissävytteisiä piirteitä.

– Vaikka ruokavaliolla on iso vaikutus terveyteen, niin moni ruokaa liittyvä tekijä ei ole lähtökohtaisesti mustavalkoinen, vaan niissä on monia harmaankin sävyjä. Asioissa pitäisi aina nähdä jatkumo. Lisäksi tutkimusmetodit voivat olla epätarkkoja ja antavat jossakin määrin ristiriitaisia tuloksia.

Lue lisää Senioriterveyden numerosta 4/2021!