Mikko Alatalo
Tampereen Pispala on Mikko Alatalolle tärkeä ympäristö. Hän on asunut Pyhäjärven kansallismaisemassa vuosikymmenten ajan.

Nuorekas ilme ja pilke silmäkulmassa. Vappupäivänä 70 vuotta täyttänyt Mikko Alatalo on yhä samanlainen musiikista, laulujen teosta innostunut muusikko kuin hän oli 1970-luvun alussa kohdatessaan Tampereella Juice Leskisen ja Harri Rinteen.

– Pää ja jalat toimivat yhä. Laskettelen edelleen säännöllisesti, se on hyvä keino pysyä kunnossa. Viime talvena huomasin Levillä maailmancup -rinteen huipulla olevani ainoa näin vanha laskija, nauraa Alatalo.

Mikko Alatalon ura on monivaiheinen, ja menestyksekäs. Siinä missä monet ihmiset keskittyvät vain yhteen uraan, Alatalolla on ollut useita uria musiikista televisioon, laskettelun opettamisesta politiikkaan. Alatalolle on tyypillistä, että urat ovat menneet päällekkäin. Juice Leskinen luonnehtikin aikoinaan ystäväänsä Alataloa aikaansaavaksi adhd:ksi.

Ensin syttyi innostus musiikkiin. Isä viritti Kiimingin kotitaloon pitkän antennin, jonka avulla Mikko saattoi kuunnella Ruotsin radiota.

– 1960-luvulla radiossa oli vain Yleisradion kanava, eikä Yle soittanut kovinkaan paljon poppia eikä rokkia. Ruotsin radiosta kuulin sellaista musiikkia, jota Suomessa ei soinut. Myöhemmin kuuntelin paljon myös Radio Luxemburgin musiikkitarjontaa.

13-vuotias Mikko Alatalo innostui vuonna 1964 satojen miljoonien ihmisten tavoin Beatlesistä. Se innoitti hänet perustamaan oman bändin.

Bob Dylan on tärkeä vaikuttaja, sillä innostus ja kiinnostus hänen musiikkiaan kohtaan yhdisti Mikko Alataloa, Juice Leskistä ja Harri Rinnettä.

Alatalon musiikillinen innostus laajeni, kun hän pääsi vuonna 1968 Lions Clubin avustuksella Yhdysvaltoihin Dallasiin. Teksasissa Alatalo tutustui kantriin, rakkaus tätä musiikkisuuntausta kohtaan on jatkunut tähän päivään saakka.

– Tein 2000-luvulla kolme suomenkielistä kantrilevyä. Vaikka ne eivät olleet myyntimenestyksiä, minulle ne olivat tärkeitä.

Kohtalokkaat tapaamiset

1960- ja 1970 -lukujen taitteessa Mikko Alatalo kiinnostui toimittajan työstä. Innostuksen hän sai vuonna 1969 television kakkoskanavalla aloittaneesta ohjelmasta Ajankohtainen Kakkonen.

Alatalo pääsi lukemaan tiedotusoppia Tampereen yliopistoon. Ensimmäinen kesätyöpaikka oli Kaleva-lehdessä, seuraavana kesänä aukesi kesätyö Helsingin Pasilasta, Ylen uutistoimituksesta. Hieman myöhemmin Alatalo pääsi itsekin tekemään Ajankohtaista Kakkosta.

Kohtaamiset Juice Leskisen ja Harri Rinteen kanssa mullistivat ensin Mikon oman elämän, hieman myöhemmin mullistui koko suomalainen musiikkielämä.

– Minä tulin Tampereelle Kiimingistä, Rinne Salosta ja Leskinen Juankoskelta. Kohtasimme toisemme opiskelupiireissä, ja rupesimme viettämään aikaa yhdessä.

Alatalo oli jo 1960-luvulla soittanut kitaraa tanssiyhtyeessä, Juice Leskinen oli kirjoitellut mullistavia sanoja mustiin vahakantisiin vihkoihin.

– Syntyi vuorovaikutussuhde. Minä opetin Juicea soittamaan kitaraa, Juice opetti minua ja Rinteen Harria sanoittamaan. Tästä vuorovaikutuksesta syntyi bändi Los Coitus Interruptus, joka myöhemmin muotoutui Coitus Int.-nimiseksi.

Voit lukea koko jutun Hyvä Elämä -lehden numerosta 7/2021.