Toukokuussa ilmestynyt Kolmikko ja linnoituksen salaisuus on 83-vuotiaan, helsinkiläisen Ulla Welinin 22. kirja, ja ensimmäinen nuortenkirja.

– Jatko-osa kirjalle on jo työn alla kertoo kirjan kustantaja, Onnenläntti-kustantamon yrittäjä Katja Mahal.

Kolmikko ja piparkakkuvarkaat ilmestyy keväällä 2024. Kirjat kuvittaa kirjailija-kuvittaja Harri István Mäki.

Kirjassa Kolmikko ja linnoituksen salaisuus serkuskolmikko Miika, Erika ja Jani ensin purnaa mummilan kesälomasääntöjä vastaan: Kännykkää ei saa käyttää koko loman aikana. Mutta ilman kännykkää vasta tapahtuukin. Kirjan miljöön, helsinkiläisen Pihlajamäen menneisyydestä mielenkiintoisia tarinoita tietävä mummi johdattaa serkukset huikeisiin seikkailuihin, joita kolmikko janoaa yhä lisää: ”Näytä nyt Mummi, missä niitä linnoitusten raunioita oikein on, tivasivat Jani ja Mika”.

– Kolmikko-kirja perustuu aitoihin tapahtumiin ja paikkoihin sekä aitoihin ihmisiin. Olen nähnyt ja kokenut elämässäni monta kertaa, että eletty elämä on tarinaa ihmeellisempi, Welin sanoo.

Vuonna 1939 Tampereella syntynyt Welin vietti Ruotsin parin vuoden sotalapseuden jälkeen lapsuutensa isovanhempiensa luona Etelä-Pohjanmaalla Lapuan Tiistenjoella. Isä oli upseerina sodassa, äiti toimi lottana Tampereella.

Welin oppi kirjoittamaan kuusivuotiaana. Aluksi hän kirjoitteli tikkukirjaimin näytelmiä, joita näytteli itse kylän tädeille, jotka toimivat ihailevana ja kuuliaisena yleisönä. Tiistenjoen kotikylän kaksitoista taloa ja kirkko paloivat vuonna 1941 poikien tulitikkuleikistä syntyneessä tulipalossa. Tuosta ajasta Welin kirjoitti myöhemmin faktaa ja fiktiota sekoittavan kirjan Isoisän tarina. Sukuromaani-sarjaa jatkaa Mummin tarina.

Welinin kirjoittamista kirjoista suurin osa, 17, on runoteoksia, proosateoksia on viisi. Welin kirjoittaa tilanne- ja tunnelmarunoja tapahtuneista asioista. Esimerkiksi Siiven hipaisu -teos kertoo surusta, Hetki runolle ilosta, Pisaroita asioista -kirjassa on mummon näkökulma, Kultainen juova sisältää talvirunoja. Pieniä tarinoita kertoo naisen halusta. Viidestä proosateoksesta kaksi on Welinin mukaan harkeliini-tyylistä hempeää hömppää: Hääyö Dubaissa sekä Helmiä ja kyyneleitä .

– Kun vaan on kynää ja paperia, niin niillä pärjään, Welin toteaa.

Lue lisää Hyvä Elämä -lehden numerosta 4/2023!

HE4

Ulla Welin on kirjoittanut 22 kirjaa, joista toukokuussa ilmestynyt Kolmikko ja linnoituksen salaisuus on ensimmäinen nuorten kirja.