Pienikin elintapamuutos tekee hyvää
Helpohko konsti lisätä liikkumistaan, on päättää kävellä joka päivä jotakin satoja metrejä. Se on hyvä alku.

Tuki- ja liikuntaelinterveyttä rakennetaan arjessa

Itse voi tehdä paljon terveytensä hyväksi, jos vain haluaa. Useimmat lisäksi tietävät, mitä pitäisi tehdä. Ajatuksena muutosten teko on helppoa, mutta käytännössä vaikeaa.

– Jos vain ohjeita antamalla voitaisiin ratkaista suomalaisten liikkumattomuus, ravitsemus ja ylipaino, meillä ei olisi mitään ongelmia. Tosielämässä elintapamuutokset ilman minkäänlaista tukea ovat monelle vaikeita, sanoo Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry:n toiminnanjohtaja Marja Kinnunen.

Hän on koulutukseltaan sosiaalipsykologi ja väitellyt tohtoriksi itsesäätelyn ja motivaatiotekijöiden vaikutuksista elintapavalintoihin.

Uutta hyvää päivään

Kinnusen mukaan kaikki lähtee siitä, että tunnistamme itsestämme sen, mitä teemme hyvin. Hyvää on helpompi lisätä kuin huonoa poistaa. Muutoksen rakentaminen tai uusien taitojen hankkiminen onnistuu, kun tuodaan pieniä uusia asioita olemassa olevien taitojen päälle.

– Itse kukin on oman arkensa paras asiantuntija. Jos lisää jonkun pienen hyvän jutun päiväänsä ja tekee sitä joka päivä, se automatisoituu nopeasti ja pienestä muutoksesta kasvaa isoja juttuja.

– Samalla ihmisen itsetunto paranee, kun hän oivaltaa, että hän pärjää ja osaa tehdä oikeita asioita.

– On helpompi vaikkapa päättää, että syö ennen jokaista lounasta yhden porkkanan kuin että yrittäisi olla syömättä suklaata, Kinnunen toteaa.

Lue lisää Senioriterveyden 6/2020!