Koivua pidetään syntymän ja uusiutumisen symbolina. Eniten sitä käytetään puhdistumiseen.

Puut vahvistavat, suojaavat ja parantavat.

Metsään menemisen tiedetään olevan terveysvaikutteista, mutta puiden energiaa voidaan hyödyntää monessa muussakin muodossa, kertoo luontaishoitojen kouluttaja, Helsingissä toimivan luontaishoitola Superfiiliksen yrittäjä Mervi Hämäläinen. Tässä haastattelussa hän puhuu erityisesti puiden energioista niiden terveysvaikutusten sijaan. Superfiiliksen energiahoidoissa käytetäänkin paljon puuta eri muodoissa.

– Puista riippuen niistä voi hyödyntää kävyt, neulaset, oksat, eteeriset öljyt, pihkaa, kaarnaa, nilaa, lehdet, kerkät, juuret sekä mahdolliset marjat, siemenet ja siitepölyn. Nykyisin ihonhoitotuotteissa käytetään metsän parantavia mikrobeja. Metsämikrobeista on tehty yliopistotutkimustakin, listaa Hämäläinen. 

Puusta voidaan tehdä hoitorumpujen rumpukapuloita, hoidoissa käytettäviä gua sha hierontavälineitä tai suitsukkeita. Puuta hoitotilanteessa poltettaessa voidaan hyödyntää savun tuomaa energistä vaikutusta. Kukkatipoissa käytetään hyödyksi puiden energiaa tunne-elämän avuksi.

– Puiden energiaa välittyy saunahoitojen kautta esimerkiksi koivunvihtaa käytettäessä. Puiden oksia, lehtiä ja eteerisiä öljyjä voidaan käyttää myös löylyvedessä, sanoo Hämäläinen. Hän kuitenkin muistuttaa, että kotimaisista puista ei valmisteta eteerisiä öljyjä. Ne ovat kotoisin aina ulkomailta.

Ennen muovin aikaa joulukoristeet tehtiinkävyistä. Käpyihin liittyy mystisiä merkityksiä. 

– Kävyt edustavat runsautta. Niitä on käytetty erityisesti keskitalven aikana energeettisten ominaisuuksiensa vuoksi. Talvipäivän seisauksen aikana käpyjen energian on koettu olevan parhaimmillaan. Kävyillä on tehty taikoja. 

– Niiden avulla on päästetty irti vanhasta ja otettu vastaan uutta, selvittää Hämäläinen. 

Nykyihminen voi asetella käpyjä vaikkapa kotialttarille, jossa ne toimivat manifestaation eli uuden luomisen välineenä. 

Eri puita on käytetty ennen vanhaan moniin rituaaleihin. Puiden avulla on manifestoitu runsautta, häädetty sairauksia ja pahoja henkiä. Kotipihaan aseteltujen puiden oksien avulla on pyritty estämään varkauksia ja muiden ihmisten kielteisiä energioita. 

– Vanhan mytologian mukaan puiden energia toimii parhaiten kullekin puulle sopivina vuodenaikoina. Puista on tehty myös taikasauvoja. Varpuja on käytetty vesisuonien etsimiseen. Varpujen avulla voidaan myös mitata heilurin tavoin energiakenttiä.

Lue lisää Hyvä Elämä- lehden numerosta 8/2022 Sielun peili -liitteestä!