Tuula Visa
Helsinkiläinen eläkeläinen Tuula Visa viettää usein koko päivän tietokoneella Facebookin rakkaushuijareita paljastamassa.

Helsinkiläinen Tuula Visa,79, törmää päivittäin käsittämättömään herkkäuskoisuuteen ja sinisilmäisyteen, joka joskus ylittää ymmärryksen ja loogisen ajattelun. Visa on yksityishenkilönä tutkinut yksitoista vuotta rakkaushuijauksia ja ollut tekemisissä noin 4 000 huijatun kanssa. Visa on myös vastaillut noin 300 huijarille ymmärtääkseen heidän toimintatapojaan.

– Kun ennen kehotettiin vanhempia ja isovanhempia pitämän silmällä mukuloidensa netin käyttöä, on mukuloiden tänä päivänä syytä seurata isovanhempiensa nettikavereita ja -yhteyksiä.

– Olen viikoittain yhteydessä moniin ikäihmisiin, jotka ovat lähettäneet ns. sulhasilleen ulkomaille jopa satoja tuhansia euroja.

– Osa huijatuista ei suostu edes tuntien puhelinkeskustelujen ja selvien todisteidenkaan jälkeen uskomaan, ettei luvattua avioliittoa koskaan solmita, koska sulhasta ei todellisuudessa ole edes olemassa.

Visa kertoo monet yöt miettineensä, miksi osa ihmisistä on niin helposti huijattavissa. Osalla on mennyt omaisuus, ystävyys- ja sukulaissuhteet, mutta edelleen he jaksavat odottaa olematonta rikasta sulhasta ulkomailta.

Ikäeroa huijatun ja huijattavan välillä voi olla 30-40 vuotta.

– Miksi nelikymppinen rikas mies lähtisi äkkiä etsimään yli 70-vuotiasta puolisoa avioliittotarkoituksella Suomesta? Huijattava jaksaa uskoa rakkauteen, ja tämä kysymys voi saada hänet jopa suuttumaan minulle.

Visan mukaan koulutustaso ei tunnu estävän huijatuksi tulemista.

– Pikemminkin päinvastoin, sillä korkeasti koulutettuja huijattuja on aika paljon. Kun olen joskus esittänyt kysymyksen, miksi uhrit toimineet suorastaan järjenvastaisesti, suurin osa on vastannut olleensa kuin kauko-ohjattuja robotteja. He tekivät juuri niin kuin huijari halusi heidän toimivan. Afrikassa on jopa huijauskouluja, mikä näkyy huijausten ammattimaisuudessa.

Lue lisää Senioriterveyden numerosta 5/2021!