Romanssihuijari ottaa yhteyttä kohteeseensa, sosiaalisessa mediassa tai deittipalveluissa. Ja suhde etenee nopeasti.

Nettideittiturva-hanke on romanssihuijauksiin keskittynyt tukipalvelu Suomessa. Sen palvelu on maksutonta ja luottamuksellista.

Nettideittiturva-hanke kehittää ja tuottaa valtakunnallisesti matalan kynnyksen kohtaavaa tukea romanssihuijauksen kokeneille tilanteen käsittelyyn eli apua uhreille ja läheisille. Sosped-säätiön ja Maria Akatemia ry:n yhteisen hankkeen rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen voittovaroista.

– Romanssihuijareiden profiilit ovat hyvin toistensa kaltaisia, kertoo Nettideittiturva-hankkeen pääsuunnittelija Helmi Korhonen.

– Naisille viestejä lähettelevien huijareiden profiilina on yleensä hyvin perinteisesti arvostetussa ammatissa oleva mies. Esimerkkeinä ammateista ovat kirurgi, lääkäri, juristi, sijoittaja tai sotilas.

Miehille huijariviestejä lähettelevien profiileissa on sen sijaan hieman miestä nuorempia naisia, jotka herättävät suojelunhalua. Esimerkkeinä vaikkapa yksinhuoltaja ja vähävarainen opiskelija tai malli.

– On hyvä tiedostaa, että huijari lähettää kohteelleen aina ensimmäisenä viestin. Kenenpä mieleen tulisi lähestyä tuntematonta ihmistä ja kertoa, kuinka on hänestä kiinnostunut tavalla taikka toisella.

Viestittely kestää yleensä noin 6-8 kuukautta ennen ensimmäistä rahapyyntöä. Toki siitä löytyy myös poikkeuksia.

Huijaukselle altistavia tekijöitä

Romanssihuijarin yhteydenotto tapahtuu joko sosiaalisen median palveluissa tai nettideittipalveluissa. Huijarit laittavat liikkeelle tuhansia viestejä, joten oletettavaa on, että edes muutamaan niistä vastataan.

– Uhreilla, joista käytämme mieluummin sanaa kokijat, on yleensä muutamia yhteisiä piirteitä. Kokijat ovat useimmiten korkeasti koulutettuja, heillä on alttiutta riippuvuuskäyttäytymiseen ja he ovat elämyshakuisia, kertoo Korhonen.

– Moni kokijoista idealisoi parisuhdetta ja heillä on negatiivisia kokemuksia suhteista. Lisäksi kokijoita yhdistävät yksinäisyys eli tukiverkkojen puuttuminen, avoimuus, avuliaisuus, empaattisuus ja impulsiivisuus. Voisi sanoa, että huijarit käyttävät hyväksi uhriensa hyviä ja kauniita arvoja sekä ominaisuuksia.

Kokijat ovat kaiken ikäisiä, mutta eniten heitä on keski-iän ylittäneissä ihmisissä.

– Huijauksen mahdollistaminen riippuu muutamista elementistä. Näistä ensimmäinen on huijarin suostuttelun ja manipuloinnin taito. Tähän luonnollisesti vaikuttaa myös kokijan medialukutaito sekä netin käytön harjaantuneisuus.

Huijauksen tulee tapahtua kokijalle juuri oikeaan aikaan ja oikealla tavalla, jotta se toimisi.

Lue lisää Hyvä Elämän numerosta 8/2023!