Painonpudotus tulee ravitsemusterapeutti Miika Wynne-Elliksen mukaan ehkä esille vastaanotolla, koska joku on sanonut, että potilaan pitää pudottaa painoa, vai liekö se oma kokemus, ainakin se on se, mitä ihminen on saatu uskomaan.

– Jos kukaan muu ei ole sanonut potilaalle, että olet hyvä juuri tuollaisena kuin olet, niin se voisi olla ravitsemusterapeutti. Voidakseen paremmin ja ollakseen terveempi, painonpudotus ei ole avain onneen.

Onko painonpudotus potilaan omassa arvomaailmassa se ykkösasia, jota tavoitellaan.

– Se että lääkärin papereissa lukee, että olisi hyvä pudottaa viisi prosenttia kehon painosta, koska painoindeksi niin kertoo, on totta. Mutta mitä painon pudotuksella saavutetaan ja voidaanko tavoitteeseen päästä jollakin muullakin. Painoneutraali lähestymistapa olisi aina hyvä.

Miika toteaa, ettei painoindeksi on ole useinkaan yleistettävissä yksilötasolle, eikä missään nimessä oikea työkalu hyvinvoinnin arviointiin. Kehotyypit ja niiden mukana painot vaihtelevat paljon. Väestötasolla, kun on kyse 10 000 ihmisestä se toimii hyvin. Miika kertoo vastaanotollaan unohtavansa usein koko painoindeksin ja usein myös vaa’an.

– En muista, että olisin kovin monta kertaa pyytänyt ihmistä käymään vaa’alla vastaanotolla. Jos potilas haluaa käydä, sopii sekin. Ensin kysytään, miten olet jaksanut, onko ollut pirteämpi fiilis, onko ollut energiaa liikkua ja toteuttaa omien arvojen mukaista elämää. Jos vastaus on kyllä, vaaka on turha. Ylipainoinenkin voi olla terve, ja normaalipainoinen kärsiä korkeasta kolesterolista sekä verenpaineesta.

Monta tekijää ja näkökulmaa

Kun kyse on painonpudotuksesta, modernissa ravitsemusterapiassa tunnistetaan tekijät ylipainon taustalla ja tarkastellaan asiaa useammasta näkökulmasta. Laillistetut ravitsemusterapeutit ovat Itä-Suomen yliopistosta valmistuneita terveystieteen maistereita. Heillä on laaja kuva terveydestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä.

– Ei mustavalkoisia ruokavaliomalleja, jollei potilas juuri sitä halua ja koe niiden olevan hänelle paras työkalu. Niiden avulla voi toki turvallisin mielin ajatella syövänsä oikein, mutta yleensä muut ylipainon taustalta löytyvät elämän ongelmat jäävät silloin käsittelemättä.

– Tunne voidaan syömällä piilottaa, muttei se katoa. Meidän pitää hakea huonon olon aiheuttajaa. Ravitsemusterapeutti on myös vähän psykologi, onhan syöminen psyykkistä hommaa.

Ravitsemusterapiassa keskustellaan ylipainon hoidossa ensin läpi ihmisen elämäntilanne. Millaiset ovat voimavarat ja jaksaminen, mitkä ovat stressin lähteet. Mitä ensimmäiseksi laitetaan kuntoon.

– Jos ihminen nukkuu 4-5 tuntia yössä, kun ei saa unta, kyllä se on ykkösjuttu. En ole tässä asiassa asiantuntija, mutta mietitään yhdessä, miten asiaa voitaisiin parantaa tai olisiko uneen erikoistuneen lääkärin tapaaminen järkevää. Jos menet aikaisemmin nukkumaan, lupaan, että olet paljon onnellisempi ja jaksavampi arjessa ja jaksat tehdä hyviä valintoja. Kenenkään ei tee mieli kanasalaattia väsyneenä, Miika hymyilee.

– Tai jos annat työelämässä 110 prosenttia 10 tuntia päivässä, etkä kotiin tullessa enää jaksa mitään. Unikin voi olla kunnossa, mutta arki on niin raskas, ettei vaan jaksa. Kun siinä tilanteessa pitäisi syödä kasviksia ja kokata monipuolista, terveellistä ja hyvää, ei se onnistu. Ruoan pitää silloin olla helppoa ja nopeaa.

Lue lisää Hyvä Elämän numerosta 8/2023!

HE2

Vastaanotolla mietitään huonon olon aiheuttajaa. Ravitsemus-terapeutti on myös vähän psykologi, onhan syöminen psyykkistä hommaa, sanoo Miika Wynne-Ellis.