Ikäihmisten viriketoimintaa järjestävä Seurana Oy:n julkisti Vuoden Mummun tai Vuoden Papan valinnan viidettä kertaa Sulon päivänä helmikuussa.

– Kaikki tänä vuonna saamaamme 88 ehdokasta olisivat ansainneet voittajan tittelin. Saimme suuren sydämen tarinoita omilta lapsilta, lapsenlapsilta, kälyiltä, miniöiltä, naapureilta, hoitajilta ja ex-miniöiltä. Tarinoita täynnä tunteita ja arvostusta omaa senioria kohtaan, kertoo Seurana Oy:n perustaja Mirka Saarinen.

Vuoden Pappa on Vihdin Nummelassa asuva, Varpaisjärvellä syntynyt sotaveteraani Hannes Tuovinen.

Hanneksen ilmoitti Vuoden Pappa 2024 -tunnustuksen saajaksi hänen naapurinsa. Naapuri kertoi, miten ”Tämä helmikuussa 100 vuotta täyttävä sotaveteraani ansaitsee itsenäisyyden takuumiehenä ja kaikkien ystävänä tämän nimityksen”.

”Hannes on veikeä sotaveteraani. Hän täyttää pian 100 vuotta ja edelleen aktiivinen, sosiaalinen ja ajankohtaisista asioista kiinnostunut herrasmies. Hän olisi oivallinen esimerkki kaikille papoille ja mummuille positiivisuudesta ja eteenpäin katsomisesta. Hän olisi myös koko Suomelle oivallinen käyntikortti sotaveteraanien harventuvassa joukossa. Muistetaan Hannesta ja sotaveteraaneja nyt kun vielä voidaan.” totesi Hanneksen naapuri ehdotuksessaan.

Tutustuttuaan Hannekseen ja hänen poikaansa ja kuultuaan Hanneksesta tarinoita, oli myös raadin valinta yksimielinen. Kun raati jatkoi jutustelua Hanneksen pojan Erkki Tuovisen kanssa, ajatus vahvistui edelleen. Tämä suurisydäminen pappa on aktiivinen, niin perhepiirissä kuin lähikahvilassa – saati sitten edustustehtävissä isänmaallisissa merkeissä.

Tammikuussa Hannes valmisteli aktiviisesti valmisteli helmikuun lopun 100-vuotisjuhliaan. Koristeitakin on tehty. Vuoden Pappa 2024 -tunnustuksen hän otti kiitollisena vastaan, vähän kuin syntymäpäivälahjana.

”Mukavalta se tuntuu olla näin ison alueen pappa”, totesi Hannes voitosta kuultuaan. Ja hymy levisi kasvoilla entisestään. Juhlakahvipöydässä katseltiin valokuvia merkkihenkilöistä Hanneksen kanssa. Tarinat eri tilaisuuksista, missä Hannes viikoittain käy puhumassa ja luomassa toivoa, saavat ylpeyden aikaan. Myös Hanneksen kiitollisuus elämää kohtaan paistaa rivien välistä.

Raadin Eino Grön, Maiju Hannolin ja Mirka Saarinen perustelut Vuoden Papan valinnaksi:

”Naapuri kirjoitti niin kauniisti Hannes Tuovisesta. On upeaa lukea, miten Hanneksen lämpö ja avoimuus välittyvät naapurillekin – kaikista muista päivän kohtaamisista puhumattakaan.

Hannes on suuresti perheensä arvostama isähahmo. Ja hänen ikänsä ja sotaveteraanius saavat meidät kaikki kiitollisena ajattelemaan uhrauksia mitä Hannes ja ikätoverinsa ovat suomalaisten eteen tehneet. Totta kai myös Hanneksen 100-vuotispäivä sai tästä oivallisen lisän.”

Palkinnoksi Vuoden Papalle ojennettiin kukkakimpun ja diplomin lisäksi Seuranan kolmen kuukauden säännölliset vanhusseuratapaamiset, aina saman tutun eläkeikäisen Seuralaisen toimesta. Seuralainen ja Hannes saavat viikoittain mukavia yhteisiä hetkiä niin ulkoilun, kahvittelun kuin lukemisenkin parissa. Ajankohtaisista asioista kiinnostuneille Hannekselle lukeminen onkin varsinainen ilo, vaikka silmät eivät meinaa enää pientä tekstiä hyvin nähdäkään.

Lue lisää Hyvä Elämä -lehden numerosta 2/2024!

HE4

Naapuri ehdotti Hannes Tuovisen Vuoden Pappa tai Vuoden Mummu kisaan, ja voitto tuli.