PIACARITA perustettiin kahden naisen, Carita Tissari da Costan (vas.) ja Pia Linjan tahtotilasta luoda istuvia, mukavia ja säväyttäviä vaatteita, kaiken kokoisille. Kuvat ja kuvien vaatteet: PIACARITA

PIACARITA on suomalainen designyritys syntyi vuonna 2021 kahden ystävän tahtotilasta luoda kaikille naisille sopiva vaatemerkki, jossa leikkaukset imartelevat ja vaatteet säväyttävät väreillään.

– Yrityksen tarina on ennen kaikkea tarina vuosikymmeniä kestäneestä ystävyydestä ja yhteisestä kiinnostuksesta kestävään muotiin sekä ajattomaan tyylikkyyteen, kertovat yrityksen perustajat Pia Linja ja Carita Tissari da Costa.

Vaatteet ja kiinnostus muotiin ovat aina olleet naisten yhteinen intohimo. Tärkeitä ovat ennen kaikkea värit ja ilo. Niistä kumpusivat myös yhteisen yrityksen suuntaviivat.

– Ystävyytemme alkoi jo kouluaikoina, 35 vuotta sitten. Huomasimme, että meillä on keskenämme mukavaa ja olemme hyvin samankaltaisia, muistelee Carita.

– Olemme kokeneet yhdessä koko elämä kirjon, syntymästä kuolemaan. Ensi vuonna vietämme kumpikin 50-vuotisjuhlia, siitä tulee hauskaa!

– Tuemme toisiamme tiukoissa paikoissa ja muinakin hetkinä jaamme ilot sekä ajatukset. Ennen kaikkea pidämme tanssimisesta ja hyvästä ruoasta.

Luottovaatteessa näyttää hyvältä

Idea yhteiseen omaan yritykseen kasvoi siitä, kun vaatekaupassa käynti tuntui kurjalta.

– Kokoja ei löytynyt eikä oikein värejäkään, saati hyviä leikkauksia tai laadukkaita materiaaleja. Vaikka kiersi loputtoman määrän kauppoja, joutui lopulta tyytymään siihen vaatteeseen, josta löytyi kokoa ja joka mahtui päälle, Pia kertoo.

– Sellainen on melko lannistavaa. Kauppojen valikoima aiheutti turhautumista, emmekä uskoneet olevamme ainoita sen tilanteen ja tunteen kokeneita. Vuosien tuskailun jälkeen, päätimme tehdä tilanteelle jotakin.

Nyt naisilla on yritys, jonka vaatteita he haluavat itsekin käyttää.

– Haluamme, että jokainen saa loistaa omana itsenään, kiteyttää Pia.

– Suunnittelemme vaatteita, joissa leikkaukset ja värit on tarkkaan mietitty. Jokainen nainen näyttää hyvältä itselleen sopivassa mallissa ja väreissä.

Tavoitteena on valmistaa vaatekaapin peruspilareita eli luottovaatteita.

– Sellaisia vaatteita, jotka eivät kiristä, eivätkä rypisty ja istuvat hyvin. Luottovaatteessa voi reissata, viihtyä arjessa tai säväyttää juhlissa. Luottovaate kestää aikaa ja on laadukas, listaa Pia.

Naiset toteavat olevansa ihmisiä, jotka eivät jossittele.

– Haluamme elää, tehdä ja kokea. Siksi lähdimme innokkaasti perustamaan aivan uudenlaista vaatekonseptia naisille.

– ”Rock on” eli eteenpäin vaan -asenteella olemme aina eläneet, joten miksi epäröidä nyt. Meillä on yhteinen yritys harrastuksena, nauraa Pia.

Lue lisää Hyvä Elämä -lehden numerosta 6/2023!