Pirkko-Liina Amperla kouluttaa ihmisiä ystävätoimintaan. Jos ihmisellä on halu auttaa toista, se riittää motivaatioksi ystävätoimintaan.

Kun oululainen Pirkko-Liina Amperla jäi eläkkeelle kuutisen vuotta sitten oli selvää, ettei hän jäisi sohvalle lojumaan.

– Jotain tekemistä piti keksiä. Kävin Oulussa Täyttä elämää eläkkeelle-kurssin. Oman kouluttajataustani ansiosta olin aika nopeasti mukana valmentajana. Muutin Oulusta muutama vuosi sitten Hämeenlinnaan, eikä minulla ollut täällä muita tuttuja kuin pojan perhe. Liityin mukaan paikalliseen SPR:n osastoon ja tehtävääkin löytyi heti. Pidin muutaman Täyttä elämää eläkkeelle-valmennuksen. Täyttä elämää eläkkeelle

-projektin loputtua lähdin mukaan ystävätoimintaan, jossa olen ollut ystävävälittäjänä ja nyt kouluttajana. Vapaaehtoistyö oli hyvä tapa tutustua uusiin ihmisiin ja paikkakuntaan.

Amperla pitää tärkeänä Punaisen Ristin seitsemää perusperiaatetta, jotka ohjaavat koko toimintaa maailmanlaajuisesti.

– Inhimillisyys, tasapuolisuus, puolueettomuus, riippumattomuus, vapaaehtoisuus, yleismaailmallisuus ja ykseys ovat kaikki sellaisia arvoja, joihin on helppo yhtyä. Nämä periaatteet ja arvot ovat ohjanneet myös Suomen Punaisen Ristin työtä jo yli 50 vuotta.

Tavalliset taidot riittävät

Amperla vetää ikäihmisten piiriä, kouluttaa ystävätoimintaan ja kuuluu osaston hallitukseen.

– Vapaaehtoistyötä riittäisi vaikka joka päivälle, mutta aktiivisen vapaaehtoisen on myös osattava sanoa ei. Kaikkiin pyyntöihin tai tarpeisiin ei yksi ihminen vain voi vastata.

Kun liikuntakyky heikkenee tai vaikkapa lähiomainen kuolee, on riski jumittua kotiin.

– Kynnys lähteä ovesta ulos saattaa nousta korkeaksi. Ihminen tarvitsee jonkun, joka hakee hänet vaikka lyhyelle kävelylle tai viettää aikaa hänen kanssaan.

SPR:n Hämeenlinnan osastossa toimii kolmisenkymmentä ystävää. Ystävätoiminta kohdistuu pääasiassa ikäihmisiin. Ystävän kanssa voi keskustella yhteisistä mielenkiintoisista asioista, ulkoilla, käydä asioilla tai keksiä muuta kiinnostavaa tekemistä.

Ystävä toimii tavallisen ihmisen taidoin.

– Jos ihmisellä on halu auttaa toista, se riittää ystäväksi. Ystävä on ennen kaikkea hyvä kuuntelija. Omia asioitaan tai huoliaan ei vapaaehtoisen pidä kertoa asiakkalleen. Hän on vapaaehtoinen ystävä nimenomaan asiakastaan varten hänen pitää myös sitoutua SPR:n periaatteisiin ja pitää kiinni vaitiolovelvollisuudesta.

Osasto järjestää ystävätoiminnan perus- ja jatkokursseja tarpeen mukaan. Toimintaa tukemaan kokoonnutaan ystäväiltoihin muutaman kertaa vuodessa.

– Iltoihin pyrimme saamaan alustajia aiheista, joista on hyötyä vieraillessamme vanhusten luona.

Lue lisää Hyvä Elämä -lehden numerosta 4/2023!