Psykoterapeuttina, seksuaali- ja parisuhdevalmentajana, tantraopettajana sekä näyttelijänä tutuksi tulleen Kirsti Kuosmasen, 61, päätyö on yli kahdentoista vuoden ajan ollut naisten kouluttaminen ja valmentaminen.

Pitkään vaihdevuodet tuntuivat hänestä niin ikävältä aiheelta, että hän halusi väistää ne kokonaan. Hänen mielensä kuitenkin muuttui, kun hän rupesi miettimään asiaa tarkemmin.

– Tajusin, etten pysty tekemään työtäni uskottavasti, ellen kohtaa vaihdevuosia itsessäni. Niinpä rupesin työstämään asiaa. Yllätykseni eteeni avautui mielettömän ja uskomattoman kiinnostava uusi maailma. Oivalsin, että vaihdevuodet on ymmärretty täysin väärin. Innostuin kirjoittamaan aiheesta kirjankin, Hehkuvan naisen voimavuodet.

Kirstin valmennettavana käy kaikenikäisiä naisia, mutta vaihdevuositeema kiinnostaa etenkin neli-kuusikymppisiä naisia.

– Myös nuoret naiset ovat kiinnostuneita kuulemaan vaihdevuosista. Käsitys vaihdevuosista on aika lailla mustaksi maalattu. Siksi monen mielestä on ihanaa, että joku antaa toivoa ja uuden näkemyksen, että vaihdevuodet ovatkin voimavuodet ja naisen uusi kukoistus.

– Kulttuurissamme vanhenevaa naista ei ole arvostettu, eikä vieläkään arvosteta. Naisen arvo on nähty vain hedelmällisessä iässä ja lapsien synnyttäjänä, Kirsti harmittelee.

Kuin itsestään

Kirsti Kuosmanen näkee vaihdevuodet naisen voimavuosina, joiden aikana nainen joutuu käymään läpi elämässään olevat käsittelemättömät asiat. Toki hormonaalisetkin muutokset vaikuttavat, mutta ennen kaikkea on kyse isosta psyykkisestä muodonmuutoksesta, joka nostaa asiat esiin ja käsiteltäviksi.

– Menopaussissa isoin asia on se, ettei se kysele, haluaako nainen käsitellä asioita. Ne nousevat tavallaan itsestään esiin. Kun voimavaroja ei enää mene kuukautiskierron pyörittämiseen, luovuus ja elinvoimaisuus kasvavat uudella tavalla.

Vaihdevuosissa tapahtuva iso transformaatio vaikuttaa Kirstin mukaan siihen, että nainen tavallaan sisäsyntyisesti löytää uuden voiman itsestään.

– Meille vahvasti opetettu miellyttäjän ja sopeutujan rooli putoaa pois. Nainen uskaltaa esimerkiksi asettaa rajansa ja sanoa mielipiteitä rohkeammin.

Naisten kokemuksia kuunneltuaan Kirstille on selvinnyt, että suurelle osalle voimaantuminen tapahtuu automaattisesti.

Kulttuurin tuoma negatiivinen taakka voi kuitenkin olla niin vahva, ettei näin käy kaikkien kohdalla. Jotkut jopa kokevat, että voimat katoavat.

– Uuden kukoistuksen ja voiman löytämistä voi vauhdittaa, kun uppoutuu tutkimaan omaa sisäistä maailmaansa. Pientä hankaluutta saattaa aiheuttaa sekin, ettei tilannetta välttämättä tunnista, koska meille ei ole annettu siihen positiivista viitekehystä.

Kirstin mielestä vanhemman ihmisen viisautta ei ymmärretä, ja tämä kohdistuu ennen kaikkea naisiin ja näkyy selkeästi esimerkiksi työelämässä.

– Miehistä tulee viisaampia, kun he vanhenevat, mutta meidät naiset työnnetään sivuun. Muutosta on kuitenkin pikkuhiljaa tapahtumassa ja naisia opitaan arvostamaan vanhempanakin.

– Maailmalla tämä jo näkyy. Monet ovat alkaneet puhua ja kirjoittaa vaihdevuosista positiivisessa sävyssä. Parin viime vuoden aikana tästä on näkynyt merkkejä Suomessakin, kun lukee naistenlehtiä tai liikkuu somessa. Vaihdevuosista puhuttaessa oirekeskeisyys on monesti päällimmäisenä.

– Vielä ei ole täysin tajuttu vaihdevuosien tuomaa mahtavaa psykologista ja henkistä muutosta. Minulle se on ykkösjuttu, josta haluan jakaa tietoa.

Kirsti painottaa, että vaihdevuosiaika vaatii naisilta elintapamuutoksia ja muutoksia muillakin elämän osa-alueilla.

– Hormonitoiminnan muutokset vaikuttavat aivoihimme, immuunipuolustusjärjestelmäämme ja aineenvaihduntaamme. Siksi on tärkeä huolehtia perusasioista, kuten siitä, että nukkuu hyvin ja riittävästi, harrastaa liikuntaa sekä syö monipuolista ja hyvää ruokaa.

Lisäksi on tärkeää tietoisesti hoitaa omaa stressitasoaan itselle sopivalla tavalla.

Lue lisää Hyvä Elämän numerosta 3/2024!

HE4

– Uskon, että jos me naiset opimme nauttimaan itsestämme ja elämästämme, meillä riittää voimavaroja jaettavaksi muillekin spontaanisti ja ylitsevuotavasti, eikä uhrautumisen ja kärsimyksen kautta, Kirsti Kuosmanen pohtii. Kuva: Jonna Monola