Kun ajatellaan vaihdevuosia, monesti puhutaan vain kuumista aalloista. Niitä onkin valtaosalla naisista. On hikoilupuuskia, kuumotuksia ja sitten palelua, jotka häiritsevät elämää päivällä ja joihin herää monta kertaa yössä.

– Vaikka kuumia aaltoja on hyvin monella, ne eivät useinkaan ole hankalin vaiva, vaan vaihdevuosioireet ovat todella moninaisia, toteaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuuli Soini Mehiläisestä.

– Nykypäivänä tuntuu, että vähintään yhtä pahoja, jos ei pahempiakin, ovat nukkumisen ongelmat.

Nukutaan huonosti, heräillään aamuyöllä, unen laatu on huonoa. Ja jatkuva väsymys voi helposti johtaa monenlaisiin muihin terveysongelmiin: väsyneenä ei jaksa pitää itsestään huolta. Liikunta jää liian vähälle, ruokavalio ei ehkä ole paras mahdollinen. Terveelliset elämäntavat olisivat kuitenkin viimeistään tässä elämänvaiheessa tarpeen.

Nykypäivän naisille työelämä ja ura ovat tärkeitä.

– Eläkkeelle jääminen saattaa sitten olla kova paikka monille, jotka ovat olleet hyvin työsidonnaisia. Kun työn myötä tullut sosiaalinen piiri häviää, pitäisi myös huolehtia siitä, että tilalle on muuta – ystäviä ja harrastuksia.

Ärtyneisyyttä ja aivosumua

Estrogeeni vaikuttaa monella tavalla naisen elimistöön. Kun estrogeenituotanto vähenee ja estrogeenitaso alkaa laskea, sillä on paljon vaikutuksia naisen kokonaisterveyteen.

Paras apu moniin oireisiin on yleensä hormonikorvaushoito.

Estrogeenin käyttö vaihdevuosioireisiin onkin varsin yleistä Suomessa, mutta tilastoja käyttäjien määrästä ei ole.

– Sitä on vaikea tilastoida, koska osa käyttää hyvin lyhyen aikaa ja osa vuosikausia. En osaa sanoa mitään prosentteja, mutta näppituntuma on, että korkeintaan puolet kokeilee.

Jotkut jättävät kokeilematta rintasyöpäriskin vuoksi.

– Riski on olemassa ja tutkimuksissa näytetty, mutta se ei ole kovin suuri. Se myös häviää, kun käyttö loppuu.

– Hyödyt kuitenkin ylittävät haitat. Haitta voi olla suurempi kuin rintasyöpäriski.

Jos vaikeat oireet jätetään vuosikausiksi hoitamatta, niiden vuoksi nukkuu huonosti eikä esimerkiksi jaksa harrastaa liikuntaa eikä syödä terveellisesti, se voi aiheuttaa suuremman syöpäriskin kuin se, että käyttäisi jonkin aikaa hormonikorvaushoitoa.

Myös erilaiset mielialaan liittyvät ongelmat ovat vaihdevuosissa tavallisia. Ärsyynnytään herkästi, ja olo on yleisesti alakuloinen.

– On myös muistamattamuutta. Monet naiset puhuvat ”aivosumusta”. He kokevat, että eivät opi uutta samoin kuin ennen, ja on vaikea muistaa asioita. Keskittymiskyky on huonontunut. Nämä ovat nykyisin hyvin tavallisia oireita.

Sinänsä nämä oireet eivät Soinin mukaan varmaankaan ole lisääntyneet, mutta aiemmin niitä ei ehkä ole osattu yhdistää vaihdevuosiin.

– Aika on muuttunut. Naiset tunnistavat näitä oireita ja tietävät, että ne liittyvät vaihdevuosiin. Nykyisin uskalletaan myös ottaa asioita esille paremmin.

Kun muistamattomuutta ilmenee, moni myös pelästyy, että onko kyseessä alkava dementia. Varsinkin, jos suvussa on dementiaa, syntyy helposti pelko muistisairaudesta.

– Dementia on kuitenkin hyvin harvinainen tässä elämänvaiheessa. Kyllä vaihdevuosi-ikäisen naisen muistiongelmien yleisin aiheuttaja on juuri vaihdevuodet.

Lue lisää Hyvä Elämä -lehden numerosta 3/2023!

3 vaihdevuodet

Elintavat korostuvat entistä enemmän iän lisääntyessä. Terveellinen ruokavalio, riittävä uni ja säännöllinen liikunta ovat tärkeitä.