Espoolaisesta Raili Hulkkosesta, 78, tuli legenda ja valtakunnan tunnetuin meikkitaiteilija melkeinpä vahingossa.

– Äiti pakotti minut käymään keskikoulun, vaikka olisin itse mennyt mieluummin suoraan töihin. Halusin hoitoalalle, kenties lastenhoitajaksi, muistelee Hulkkonen.

Riihimäellä tuolloin asunut kauppiasperheen tytär kävi balettikoulua ja oli lajissa lahjakas. Eräänä päivänä Hulkkosen ystävä ehdotti tälle kosmetologikouluun pyrkimistä. Ehdotus jäi mieleen kytemään.

– Ajattelin kaikesta huolimatta hakea lääkintävoimistelijaksi, ja siihen tanssinopettaja Kari Karnakoski kirjoittikin minulle erittäin imartelevat suositukset. Loppujen lopuksi käytin suositukset kosmetologikoulun hakuprosessissa.

Siitä sai alkunsa Hulkkosen ura, ja samalla löysi kohteensa hoivavietti.

– Kouluun pääseminen oli yksi elämäni huippukohdista. Kävin Ritva Jokelan kosmetologikoulun. Olin todella ahkera, voisi jopa sanoa, että olin pinko. Valmistuin sieltä vuonna 1965.

Työ pitää vireessä

Tunnettu kampaamon omistaja Terttu Stenberg kysyi kosmetologikoulusta hyvää oppilasta salonkiinsa töihin.

– Minua suositeltiin tehtävään ja pääsin suoraan koulusta töihin Stenbergille. Tietysti koehoito itse omistajalle oli tehtävä ensin, mutta se täytti hänen toiveensa. Minulla oli kuulemma hyvät kädet, toteaa Hulkkonen.

Myöhemmin hän työskenteli Max Factor- kosmetiikkayritykselle, koulutti kemikaalikauppiaita ja tavaratalojen kosmetiikkaosastojen myyjättäriä.

– Pääsin matkustamaan maailmalla, kuten muotinäytöksiin Pariisiin ja hain meikkaamiseen inspiraatiota esimerkiksi Lontoosta. Se oli huikeaa aikaa, sillä olen aina pitänyt kouluttamisesta ja ihmisten auttamisesta. Lisäksi hoidin kaikki lehdistösuhteet.

– Tuohon aikaan oli tyypillistä, että yksi meikkauksen ammattilainen teki yksinään suuria näytös- ja kuvauskokonaisuuksia. Vastasin monien muotinäytösten ja tapahtumien meikkauksista, yksi näistä oli Vateva, 1953 perustetun ja 1990-luvun lamaan loppuneen Vaatetusteollisuuden Valtuuskunnan suuri muotinäytös.

Muutaman vuoden ajan Hulkkonen vastasi myös Lumenen mainoskasvon Nina Kurkisen meikkauksesta. Vuonna 1983 Hulkkonen ryhtyi yksityisyrittäjäksi.

Ladyt lavalla-konserttikiertue oli myös uran yksi hienoista tähtihetkistä. Hulkkosen hyvistä käsistä saivat kosketuksen Katri Helena, Paula Koivuniemi, Marion Rung ja Lea Laven.

– Nykypäivänä minua ovat työllistäneet esimerkiksi Tanssii Tähtien Kanssa -tuotanto ja Vain Elämää -kuvaukset. Helsingissä sijaitseva Puuterihuone on meikkistudioni, jossa teen niin yksityisasiakkaiden kuin julkisuuden henkilöiden meikkejä sekä meikkiopastuksia.

– Yksi elämäni tähtihetkistä oli vuonna 2019 lanseerattu by Raili-kosmetiikkasarja. Siihen liittyvät tavaratalokiertueet pitävät puuhakkaana, nauraa Hulkkonen.

– Kaikki alkoi siitä, kun minua pyydettiin kehittämään hyvä meikkivoide aikuiselle iholle. Tutkin ja yhdistelin kaikkien rakastamieni meikkivoiteiden hyvät ominaisuudet. Ja meikkivoiteisiin sekoitettavat ihon heleyttäjät.

– Tämän jälkeen sarja kuitenkin laajeni ja innostus lähti suorastaan vyörymään. Nyt sarja sisältää monenlaisia tuotteita, iloitsee Hulkkonen.

Lue lisää Hyvä Elämä -lehden numerosta 2/2024!

HE1

Raili Hulkkosen mukaan meikkaamisen pitää olla iloista ja tuottaa hyvää mieltä. Se ei saa olla liian vaikeaa eikä aikaa vievää. Kuva: Berner/Jukka Mykkänen